Prejsť na obsah stránky
Tekvica s mäsom i na sladko

Tekvica s mäsom i na sladko

Jeseň v kuchyni je nielen pestrá, farebná, ale aj voňavá či zdravá. Siahnite po sezónnej zelenine, čarujte s tekvicou, výsledkom môže byť fantastický obed, večera či dezert. Šéfkuchár a Dúbravčan VOJTO ARTZ vám poradí, ako na to.

Konfitované hovädzie líčka s jesennou zeleninou a gaštanmi

Počet porcií: 5

Náročnosť: nízka

Čas prípravy: 50 minút

Čo potrebujeme:

750 g hovädzie líčka konfitované / tepelne predpripravené 

80 g  bravčová masť škvarená 

250 g polievková zmes celá chlad. 

1 menšia cibuľa 

2 PL paradajkového pretlaku 

2 strúčiky cesnaku 

bobkový list, nové korenie, čierne celé korenie

1 vetvička tymian čerstvý 

2 dcl červené víno 

750 g zemiaky v šupe  

50 ml olivový olej extra panenský 

Maldon morská soľ

500 g cvikla predvarená  

500 g koreňová zelenina ( mrkva  zeler, petržlen ...)

1000 g tekvica Hokkaido 

2 ks cibuľa  

100 g gaštany lúpané mrazené alebo čerstvé predvarené

olivový olej extra panenský

tymian čerstvý  

soľ 

Postup prípravy:

  1. Konfitované hovädzie líčka odbalíme, šťavu zlejeme a odložíme a mäso rozdelíme na kusy. Ak použijeme surové líčka, tak ich najskôr dôkladne očistíme a nakrájame na kusy. Príprava však potrvá oveľa dlhšie ako už predpripravené. Najskôr ho opečieme na masti.

  2. Na bravčovej masti opečieme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler...) a cibuľu dozlatista. 

  3. Pridáme paradajkový pretlak a ďalej restujeme.

  4. Do hrnca pridáme mäso, cesnak, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie.

  5. Podlejeme červeným vínom a odloženou šťavou z mäsa. Pridáme vetvičku tymianu.

  6. Dáme piecť do rozohriatej rúry. Nakoľko je mäso už konfitované, tak to potrvá len veľmi krátko.

  7. Mäso vyberieme a zeleninu s omáčkou prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a zredukujeme podľa potreby na požadovanú hustotu.

  8. Zemiačiky dôkladne umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rozložíme nakrájané zemiačiky. Omastíme ich olivovým olejom. Nesolíme! 

  9. Pečieme ich pri teplote 190 - 200 °C asi 25 minút. Solíme až po upečení. 

  10. Tekvicu dôkladne očistíme a nakrájame na kúsky.

  11. Takisto nakrájame aj mrku, zeler či petržlen.

  12. Repu odbalíme, scedíme, osušíme a nakrájame na požadovaný tvar.

  13.  Bielu cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.

  14. Každú zeleninu osobitne(koreňová zelenina, tekvica, repa, cibuľa) premiešame s olejom, soľou a korením a dáme piecť domäkka spoločne aj s tymianom. Podobne pripravíme aj gaštany (môžeme ich dať pripravovať spolu so zemiakmi).


Tekvicový koláč s jablkami, zázvorom a mrveničkou 

Počet porcií: 8 – 10 

Náročnosť: nízka

Čas prípravy: 75 minút

Čo potrebujeme:

Náplň: 

1 ks tekvice halloween cca 1,2 kg

5 ks jabĺk / napr. Champion

100 g masla 

100 g cukru kryštál 

1 citrón / šťava 

1 čl mletých klinčekov (namelieme celý)

1,5 čl mletého zázvoru

1 čl mletej škorice 

100 g hrozienok (napr. sultánok)

Cesto:

250 g hladkej múky

125 g masla 

50 g cukor 

1 vajce

1 lyžička soli

tuk na vymazanie formy

Posýpka:

250 g hladkej múky

1čl prášku do pečiva

125 g studeného masla

100 g hnedého cukru

Postup prípravy:

  1. Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky (cca 800g).

  2. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky (800g) ako tekvicu. 

  3. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15 -- 20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Necháme vychladnúť.

  4. Cesto: Do misky dáme múku, vajíčko, maslo a cukor a vypracujeme rukami hladké cesto. To zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu oddychovať do chladničky.

  5. Cesto vyberieme z chladničky a medzi 2 papiermi na pečenie ho vygúľame na i niečo väčší polomer ako naša forma na pečenie alebo len rovnomerne vtlačíme do formy.

  6. Mierne vychladnutú zmes preložíme do formy na cesto.

  7. Rúru predhrejeme na 180 - 190C °.

  8. Múku zmiešame s kypriacim práškom preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až pokiaľ vznikne hrudkovitá zmes.

  9. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku.

  10. Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes a mierne uhladíme.

  11. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme zhruba 40 minút, až kým sa povrch nesfarbí dozlatista. 

  12. Po upečení necháme koláč 20 minút postáť a až potom ho krájame.

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac info k spracúvaniu cookies.