Konfitované hovädzie líčka s jesennou zeleninou a gaštanmi
Počet porcií: 5
Náročnosť: nízka
Čas prípravy: 50 minút
Čo potrebujeme:
750 g hovädzie líčka konfitované / tepelne predpripravené
80 g bravčová masť škvarená
250 g polievková zmes celá chlad.
1 menšia cibuľa
2 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku
bobkový list, nové korenie, čierne celé korenie
1 vetvička tymian čerstvý
2 dcl červené víno
750 g zemiaky v šupe
50 ml olivový olej extra panenský
Maldon morská soľ
500 g cvikla predvarená
500 g koreňová zelenina ( mrkva zeler, petržlen ...)
1000 g tekvica Hokkaido
2 ks cibuľa
100 g gaštany lúpané mrazené alebo čerstvé predvarené
olivový olej extra panenský
tymian čerstvý
soľ
Postup prípravy:
Konfitované hovädzie líčka odbalíme, šťavu zlejeme a odložíme a mäso rozdelíme na kusy. Ak použijeme surové líčka, tak ich najskôr dôkladne očistíme a nakrájame na kusy. Príprava však potrvá oveľa dlhšie ako už predpripravené. Najskôr ho opečieme na masti.
Na bravčovej masti opečieme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler...) a cibuľu dozlatista.
Pridáme paradajkový pretlak a ďalej restujeme.
Do hrnca pridáme mäso, cesnak, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie.
Podlejeme červeným vínom a odloženou šťavou z mäsa. Pridáme vetvičku tymianu.
Dáme piecť do rozohriatej rúry. Nakoľko je mäso už konfitované, tak to potrvá len veľmi krátko.
Mäso vyberieme a zeleninu s omáčkou prepasírujeme cez sitko (alebo rozmixujeme) a zredukujeme podľa potreby na požadovanú hustotu.
Zemiačiky dôkladne umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rozložíme nakrájané zemiačiky. Omastíme ich olivovým olejom. Nesolíme!
Pečieme ich pri teplote 190 - 200 °C asi 25 minút. Solíme až po upečení.
Tekvicu dôkladne očistíme a nakrájame na kúsky.
Takisto nakrájame aj mrku, zeler či petržlen.
Repu odbalíme, scedíme, osušíme a nakrájame na požadovaný tvar.
Bielu cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.
Každú zeleninu osobitne(koreňová zelenina, tekvica, repa, cibuľa) premiešame s olejom, soľou a korením a dáme piecť domäkka spoločne aj s tymianom. Podobne pripravíme aj gaštany (môžeme ich dať pripravovať spolu so zemiakmi).

Tekvicový koláč s jablkami, zázvorom a mrveničkou
Počet porcií: 8 – 10
Náročnosť: nízka
Čas prípravy: 75 minút
Čo potrebujeme:
Náplň:
1 ks tekvice halloween cca 1,2 kg
5 ks jabĺk / napr. Champion
100 g masla
100 g cukru kryštál
1 citrón / šťava
1 čl mletých klinčekov (namelieme celý)
1,5 čl mletého zázvoru
1 čl mletej škorice
100 g hrozienok (napr. sultánok)
Cesto:
250 g hladkej múky
125 g masla
50 g cukor
1 vajce
1 lyžička soli
tuk na vymazanie formy
Posýpka:
250 g hladkej múky
1čl prášku do pečiva
125 g studeného masla
100 g hnedého cukru
Postup prípravy:
Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky (cca 800g).
Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky (800g) ako tekvicu.
Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15 -- 20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Necháme vychladnúť.
Cesto: Do misky dáme múku, vajíčko, maslo a cukor a vypracujeme rukami hladké cesto. To zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu oddychovať do chladničky.
Cesto vyberieme z chladničky a medzi 2 papiermi na pečenie ho vygúľame na i niečo väčší polomer ako naša forma na pečenie alebo len rovnomerne vtlačíme do formy.
Mierne vychladnutú zmes preložíme do formy na cesto.
Rúru predhrejeme na 180 - 190C °.
Múku zmiešame s kypriacim práškom preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až pokiaľ vznikne hrudkovitá zmes.
Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku.
Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes a mierne uhladíme.
Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme zhruba 40 minút, až kým sa povrch nesfarbí dozlatista.
Po upečení necháme koláč 20 minút postáť a až potom ho krájame.
