Prejsť na obsah stránky
Polievka a guláš, ktoré zohrejú aj zasýtia

Dúbravské recepty

Polievka a guláš, ktoré zohrejú aj zasýtia

Noci sú dlhšie, dni chladnejšie. Farebná jeseň je najmä s posunom času často sivá, tmavá. Šéfkuchár a Dúbravčan VOJTO ARTZ poradí, ako sa zohriať jedlom, či pri varení.

Vynikajúci kotlíkový guláš so zemiakmi a haluškami

Počet porcií: 10 - 12

Náročnosť: nízka

Čas prípravy: 120 minút


Čo potrebujeme:

1 kg hovädzieho mäsa (močing/ nožina alebo krk)

1 kg bravčového mäsa (pliecko)

80 g  bravčovej masti 

4 ks cibule 

4 strúčiky cesnaku 

1 kg zemiakov 

4 ks čerstvá paprika zelená PCR

8 ks paradajky

soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, nové korenie 

2 PL Mletá červená paprika 

2- 3 PL paradajkový pretlak 

mletá rasca aj celá

2 PL majorán (podľa chuti)

čili alebo feferónka (nemusí byť)

vývar na podlievanie

Halušky maslové:  

500 g polohrubá múka 

2 ks vajcia  

1/2 kypriaci prášok (nemusí byť)

1 kl soľ 

50 g masla 

2,5 dcl vody alebo podľa potreby 

Chlieb


Postup prípravy:

1.    Mäso (oba druhy) nakrájame na rovnaké menšie kocky.

2.    Cibuľu nakrájame nadrobno a začneme ju restovať na rozpustenej bravčovej masti. 

3.    Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a spolu restujeme dosklovita. 

4.    Následne do základu pridáme paradajkový pretlak, ktorý tak isto restujeme a o chvíľku neskôr pridáme aj červenú mletú papriku. Chvíľku restujeme.

5.    Pridáme hovädzie mäso, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a mäso necháme zatiahnuť. Teplotu znížime a necháme, aby mäso pustilo šťavu.

6.    Pridáme bobkový list, nové celé korenie a časť nadrobno nakrájaných zemiakov (tie nám poslúžia na zahustenie gulášu). Necháme dusiť a z času na čas podľa potreby podlievame vývarom alebo vlažnou vodou.

7.    Hovädzie mäso dusíme približne hodinu, až kým nie je takmer mäkké. Potom pridáme bravčové mäso. Pokračujeme v dusení, kým aj bravčové mäso takmer nezmäkne.

8.    Keď je bravčové mäso z 2/3 mäkké, pridáme zvyšné, na menšie kocky nakrájané zemiaky.

9.    Po chvíľke  (5 minútach) pridáme nakrájanú zelenú papriku a po ďalších cca 5 minútach paradajky (prípadne čili alebo feferónku). Necháme variť asi 10 minút.

10.    Tesne pred koncom ešte pridáme majorán a podľa chuti prípadne cesnak, soľ alebo korenie.

11.    Do misky dáme múku, osolíme ju, pridáme vajcia, rozpustené maslo a prilievame postupne studenú vodu. Miešame a prilievame vodu, kým nám nevznikne redšie haluškové cesto. Nesmie byť príliš husté, aby halušky neboli tvrdé.

12.    Halušky hádžeme cez dierované haluškové sito priamo do gulášu. Akonáhle vyplávajú na povrch, ešte minútku povaríme a odstavíme.

Talianska fazuľová polievka s cestovinami 

Táto sýta polievka príde vhod najmä počas zimných dní, alebo ak potrebujete pohnúť zásobami v špajzi. Je dôkazom, že strukoviny sú naozaj všestranná surovina, a že okrem obilnín si dobre rozumejú aj s cestovinami. A tiež, že cestoviny môžu zažiariť v polievke rovnako dobre ako v hlavnom chode.

A navyše, je príkladom toho, že ak sa varenie naplánuje vopred, aj zložitejšia a zdĺhavejšia príprava môže byť zrazu jednoduchá a rýchla. Ak sa strukoviny uvaria deň vopred, polievka bude na druhý deň hotová „šupito presto“.


Počet porcií: pre 4 osoby

Náročnosť: nízka

Čas prípravy: namáčanie fazule 4-8 hodín, varenie 45-60 minút, príprava polievky 30 minút


Čo potrebujeme:

150 g suchej bielej fazule 

3 PL olivového oleja

1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno

2 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno

6 sušených paradajok nasekaných nadrobno

600 ml vody

1 konzerva jemne krájaných paradajok (400g) 

1 ČL sušeného oregana

50 g drobnejších cestovín (napríklad fusilli, conchiglie, orecchiete, farfalle)

2 ČL soli

mleté čierne korenie

1 bobkový list

1 vetvička rozmarínu

1 ČL cukru (podľa potreby, ak sú paradajky kyslé)

1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate

2 PL plátkov parmezánu na ozdobenie


Postup prípravy:

1. Fazuľu namočíme do vody približne na 4 - 8 hodín. Čím sú strukoviny staršie, tým dlhšie sa môžu namáčať. 

2. Scedíme a uvaríme spolu s bobkovým listom a vetvičkou rozmarínu. Zlejeme, bobkový list a rozmarín odtránime. Tento krok je možné spraviť deň vopred.

3. Polovicu fazulí rozmixujeme so 100 ml vody na hladké husté pyré. Ak sú fazule tvrdšie, pridáme viac vody.

4. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu.

5. Pridáme sušené paradajky a cesnak a restujeme ďalších 20 sekúnd, kým sa cesnak rozvonia. Zalejeme vodou, vmiešame krájané paradajky, fazuľové pyré, oregano, osolíme a okoreníme.

6. Privedieme k varu, pridáme cestoviny a varíme, kým cestoviny nie sú uvarené al dente – netreba ich variť do mäkka, v horúcej polievke ešte napučia. 

7. Na záver vmiešame uvarené fazule a necháme ich v polievke prehriať. 

8. Polievku podávame ozdobenú nasekanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a plátkami parmezánu.

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac info k spracúvaniu cookies.